Santa Llúcia (1) - Ermita Santa Llúcia - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1032)

Localització Espadanya
Diàmetre 30
Altura del bronze 23
Vora 2
Pes aproximat 16
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1953
Descripció La campana té una simple inscripció al mig: "SANTA LUCIA". Aquesta indica el nom de la campana i està incisa, fet que permet intuir que es va afegir amb posterioritat a la fosa del bronze. Al mig peu presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(06) "SANTA LUCIA" (incis)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) (marca de fàbrica 2.5x5) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior de l'ermita.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta de perfil tradicional local.
Estat anterior L'any 1996 estava depositada al Museu de l'església Arxiprestal, conservant la truja i la resta d'elements de la instal·lació.
Estat actual Truja mal conservada
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1953 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La Parròquia de Santa Maria de Morella va aportar material per abaratir el cost de la campana, que va ser comprada junt amb altres dos destinades a l'Ermita de l'Aparició de la Mare de Déu de Vallivana i la de Sant Pere del Moll.

La campana estava ja fosa quan va ser adquirida, per aquest motiu les inscripcions són incises, afegides quan la compraren. Aquest procediment de fosa seriada de campanes és típic de la foneria de Salvador Manclús i el seu predecesor Manuel Roses Vidal. La campana va ser enviada a Morella i la truja es va confeccionar allí. Per aquest motiu el perfil de la truja segueix els models locals.

Durant una temporada als anys 90 del segle XX va estar guardada al Museu de l'Església Arxiprestal i posteriorment va tornar a la seua ubicació original.
Propostes La instal·lació es deu restaurar respectant al màxim la instal·lació. La truja es deu restaurar per evitar la degradació de la fusta i en cas de canviar-la, la nova deu seguir fidelment el perfil de l'actual. Recomanem mantenir el toc manual per mitjà del cigonyal, però també es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i ÁLVARO, Francesc; LLOP i BAYO, Francesc (15-03-1996)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (22-08-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF