Maria del Niño Perdido (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Niño Perdido - LES ALQUERIES / ALQUERÍAS DEL NIÑO PERDIDO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10181)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 40
Altura del bronze 34
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 37
Any fosa 1940ca
Descripció La campana té la següent inscripció al terç, possiblement copiada d'una campana més antiga: "F P - MARIA DEL NIÑO PERDIDO - AÑO - MDCCC - IXV". La data no sembla correspondre amb la real de la seua fosa i podria ser la d'una campana més antiga. Amb numeració aràbiga creiem que seria: "1814".
Espatlla (H) (sanefa amb flors)
Terç (T) "F P - MARIA DEL NIÑO PERDIDO - AÑO - MDCCC - IXV"
Mig (M) (00) (flors disposades en forma semblant a una creu)
Peu (sanefa amb flors)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual a distància per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS.
Estat anterior La campana tenia truja de ferro Manclús vella, amb cigonyal i motor d'impuls. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació era precari i feia necessària la seua restauració.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Falta una de les anses i en el seu lloc hi ha una postissa. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana té la data de 1814, no obstant la lletra utilitzada al terç i l'acabat exterior, ens fan pensar que la campana segurament és molt posterior a la data present a les inscripcions, possiblement de mitjans del segle XX.

L'any 1967 la foneria de Salvador Manclús la va dotar amb truja de ferro i cigonyal. Posteriorment es mecanitzà amb motor d'impuls. Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2010. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instalación es original y debe ser conservada para proteger la sonoridad y otros valores culturales. Cualquier mecanización deberá conservar estas cualidades, reproducir los toques tradicionales y permitir los manuales.

Autors de la documentació

  • GÓMEZ, Francisco (INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.) [Documentació de l'estat previ a la restauració] (07-07-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (13-01-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-09-2018
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 73 Usuaris: 1 - servidor