Jesús, l’Assumpció de Santa Maria i Sant Pere Apòstol, la Petra (12) - Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10069)

Localització Sala de Campanes
Diàmetre 139
Altura del bronze 115
Vora 10
Pes real 1642
FonedorEIJSBOUTS
Any fosa 2009
Terç (T) (1 cordo) / (senefa extreta de l’antiga campana) / (1 cordo) / LAUDO DEUM VERUM, POPULUM VOCO, CONGREGO CLERUM, DEFUNCTOS PLORO, SATAN FUGO, FESTA DECORO / (1 cordo) / (senefa extreta de l’antiga campana)
Mig (M) (00) (Santíssim Crist de l'Agonia)
(03) (Jesús li entrega les claus a Sant Pere Apòstol) / EISBOUTS ASTENSIS ME FECIT
(06) (Santa Maria en la seua Assumpció) / Jesús / l'Assumpció de Santa Maria / Sant pere Apostòl / Arxiprestal Parròquia de l’Assumpció de Santa Maria
(09) (Escut d'Ontinyent) / Molt Antiga, Noble, Lleial i Caritativa ciutat d’Ontinyent. Setembre de 2009
Mig peu (MP) AL MATI CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES MIGDIA, ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA, LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA, ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÈU / (5 cordons)
Prima Re
Tocs actuals de campanes Es la campana Major de la ciutat. Participa i volteja junt la resta de campanes únicament a les solemnitats més destacades. Protagonitza la processó de baixada del Santíssim Crist de l’Agonia amb el seu “solo”. Realitza diàriament els tocs de salutació a la Mare de Deu: Alba, Àngelus i Capvespre. Participa junt al Ximbolet al toc d’Elevació. Protagonitza el toc a fi. Realitza el toc a sermó. Volteja a les vigílies més solemnes. Antigament anunciava diàriament l’oració de maitines.
Truja Fusta i pedra de l'anterior campana
Mecanismes de toc (03) Ballesta) (09) Ballesta; Motor de tir
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Campana afinada que substitueix a una anterior badada per segona vegada el 2008. Conserva el contrapès original de pedra i fusta de carrasca de la seua antecessora datada de 1881. L’advocació de Sant Pere en campanes es la més antiga que existeix a la ciutat.
Beneïda el 26 de setembre de 2009 a la Plaça de l’Ajuntament.

Autors de la documentació

 • Colla de Campaners d´Ontinyent (01-09-2009)
 • Colla de Campaners d'Ontinyent (06-12-2014)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 03-07-2015
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF