Vídeo HD 1564

VídeoPer a baixar el vídeo
Autors de la documentació MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
Títol Repic de la Xirivia
Data 07-09-2018
Duració 15:05
Classe Festa menor
Notes Documentació completa del "Repic de la Xirivia" realitzat per tres veïns del poble, amb el muntatge de cordes del grup de Campaners d'Algemesí. Es tracta d'uns dels repics re-interpretats i adoptats del repic de la Catedral de València, estès per la geografia, variant el ritme i les parts. (escriu LLOP I BAYO: El toc de la xirivia, que reinterpreta el repic de la Catedral, y lo hace suyo, y el retorn, ya fijado por Herrera a principios del siglo XVIII, son los mismos toques que la propia Iglesia Mayor de la Diócesis ha interpretado durante siglos, y que se adaptaron y conservaron en Algemesí, incluso después de la electrificación, cuando ya habían desaparecido de la Catedral de València. ). Tradicionalment els repics es realitzaven per a les vespres de grans festes, durant festes menors o fins i tot, alguns dissabtes. En aquest cas es realitza després de l'eucaristia que es celebra després del cant de les Vespres a la Mare de Déu de la Salut.

La base rítmica compta amb els "trancs" (les cinc campanes sonen alhora) i amb parts on es repica una sola campana, de menor a major, amb intercalats de dialegs entre dos campanes, també de menor a major. Entre cada part es fa un colp de la segona campana i un tranc. A la tornada del repic, l'ordre de les campanes és de major a menor, seguint la mateixa estructura. Finalitza amb un repiquet de les dos campanes menors i uns quants "trancs" més.

Nota de l'editor: El sistema de cordes per a repicar no pareix que siga de tradició local. L'altura de les campanes determina la forma de generar el sistema de les cordes. Hi han diferents moments de la gravació en que els campaners dubten de quina corda és de cada campana. Una senzilla investigació sobre els repics locals donaria la base per re-configurar aquest entramat de cordes. Fins i tot, per a realitzar els "trancs" aquest sistema actual no és eficaç. Si les cordes travessaren tot el campanar es creuarien al mig, permetent que amb una simple corda es tocaren totes alhora per a fer els "trancs", facilitant així el toc, inclús per una persona només. (Eliseo MARTÍNEZ ROIG, 07-09-2018)
Vídeo normal
  • Basílica de Sant Jaume Apòstol - ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
  • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS D'ALGEMESÍ (ALGEMESÍ) : Tocs i altres activitats
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia
  • Vídeos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0