L'ajuntament prohibix tocar les campanes de Sant Nicolau per excés de soroll

El consistori rep queixes de contaminació acústica i exigix a l'església que adopte «mesures correctores» perquè seguisquen sonant

L'ajuntament prohibix tocar les campanes de Sant Nicolau per excés de soroll - Autor: LEVANTE-EMV
L'ajuntament prohibix tocar les campanes de Sant Nicolau per excés de soroll - Autor: LEVANTE-EMV

L'Ajuntament de València ha ordenat, a través del seu Servici de Contaminación Acústica, la suspensió del funcionament de les campanes de la Iglesia de Sant Nicolau després de l'examen d'unes queixes relatives a les molèsties que ocasionen.

La resolució indica que el passat 13 de gener es va dur a terme un informe per part d'aquest servici, després del qual es requerix a l'església «l'adopció de les mesures correctores oportunes, així com la seua comunicació per escrit a este Servici de contaminació Acústica, aportant factura, certificació o qualsevol altre document acreditatiu de les mesures adoptades». Però la diligència, enviada al rector de l'església, Antonio Corbí, indica que, mentre s'esmenen les deficiències „mentre es tempera el so de les mateixes„, el tañido de les campanes ha de quedar suspés «donada la superació dels límits permesos. Requerix al responsable de les mateixes „lògicament, el rector„ «la suspensió immediata del seu funcionament fins que, per part del Servici es constant l'efectiva correcció de les deficiències». La part interessada disposa de quinze dies per a al·legar abans de l'execució efectiva de la diligència.

El campanar de Sant Nicolau forma part del complex de l'anomenada «Capilla Sixtina valenciana», que s'ha convertit en un focus d'atracció turística després de la restauració dels frescs de l'església, duta a terme per la Fundació Trinidad Alfonso.

L'ajuntament prohibix tocar les campanes de Sant Nicolau per excés de soroll - Autor: LEVANTE-EMV
L'ajuntament prohibix tocar les campanes de Sant Nicolau per excés de soroll - Autor: LEVANTE-EMV

De les campanes de Sant Nicolau, només una és centenària, el «Vicent», que data de 1755, dos anys abans que finalitzara la construcció del campanar, que va ser l'única que es va salvar en la Guerra Civil „de fet, va ser llançada des del campanar al sòl, però va ser recuperada sense que el seu metall fóra reutilitzat„.

La resta de campanes són Colau (1947), Triple (1947), Pere la gran (1948) i Miquel (1976). El campanar va ser restaurat l'any 2007 com ho recorda una làpida commemorativa situada en la base del mateix.

El campanar va ser iniciat en 1658, segons la inscripció d'una làpida, «a costa de Jerónimo Ferrer comerciant i de Paula Escorihuela cònjuges».

Fa ara poc més d'un any, les campanes van ser notícia per ser voltejades manualment després de 43 anys en què funcionen de forma mecànica amb un motor.

LEVANTE-EMV

Levante - El Mercantil Valenciano (27-01-2017)

  • Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0