Recuperant Tocs Medievals a la Torre del Micalet

Dilluns 16 de maig 2016. 16:00h. Taller d'Investigació Estudis Medievals. Facultat de Geografia i Història. Universitat de València


Recuperant Tocs Medievals a la Torre del Micalet

Les campanes de la Torre del Micalet continuen sonant hui gràcies als “nous campaners” de la Ciutat, a una nova forma d’entendre les campanes dins del paisatge sonor i patrimonial de València. Un nou model de gestió, de reeixit, contemporani i amb mires de present i futur.

Actualment a la Torre del Micalet conservem un conjunt de campanes històriques molt important a l’Estat Espanyol, amb huit d’elles amb epigrafia gòtica, majúscula o minúscula. Aquest fet és molt singular, ja que podem continuar escoltant la mateixa música comunitària ininterrompuda. Però toquen igual estes campanes que als segles XIV, XV?

Els tocs de campanes han anat evolucionant al llarg dels segles i hui encara que sonen amb la mateixa nota musical, segueixen partitures diferents. De quant en quant els campaners actuals es retroben amb les partitures medievals i redescobreixen aquesta música a la ciutadania.

Tant han evolucionat els sons de les campanes, com les litúrgies, el concepte del temps i de la Ciutat. Per això cal explicar com es construïa el temps i l’espai de la Ciutat temps enrere gràcies al toc de campanes.

Amb l’exemple dels tocs medievals de la Torre del Micalet, anirem comprenent la importància d’aquest fenomen comunicatiu aleshores i patrimonial hui.



Eliseu Martínez Roig 

(València, 1987)

Llicenciat en Filologia Anglesa i Màster en Patrimoni Cultural per la UV, és doctorand del programa en Geografia i Història del Mediterrani des de la Prehistòria a l'Edat Moderna, a la línia de Patrimoni Cultural.

Dedica les seues investigacions a la gestió, educació i comunicació del Patrimoni Immaterial i a la Campanologia. Membre en actiu dels Campaners de la Catedral de València, ha coordinat projectes didàctics sobre el patrimoni campaner i ha assessorat en restauracions de conjunts de campanes, tant dels bens materials com dels immaterials (els tocs).

Com alumne del Màster en Patrimoni Cultural de la UV va presentar el seu treball final amb el titol: "Patrimonio Sonoro, Patrimonio Inmaterial. El lenguaje de las campanas en la provincia de Albacete", el qual serà publicat pròximament per la Diputación de Albacete. El treball de camp i molta de la bibliografia emprada es poden consultar a la web campanerosclm.com.

Altre projecte de gestió cultural que ha ficat en marxa ha sigut Europe is Ringing!, una plataforma per reunir als campaners europeus actuals per tal de representar les necessitats i els objectius comuns, amb la intenció de conservar i mantindre els tocs tradicionals de les campanes.

Ha assistit a cursos organitzats per el IPCE, SARC, etc sobre patrimoni immaterial i ha oferit comunicacions en diversos congressos nacionals e internacionals, principalment analitzant els models actuals de gestió del patrimoni intangible, ficant com exemple el model valencià de gestió del patrimoni campaner.


MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
Doctorand en Patrimoni Cultural per la UV (16-05-2016)
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Investigador, escriptor, compositor
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Tocs i altres activitats
  • Congressos, reunions científiques: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Doctorand en Patrimoni Cultural per la UV (2016)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0