Presentació de la Federació al Vicari General de la diòcesi de València

Presentació de la Federació Valenciana de Campaners al senyor Vicari General de la diòcesi de València - Autor: FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS
Presentació de la Federació Valenciana de Campaners al senyor Vicari General de la diòcesi de València - Autor: FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS

Presentació
La Federació Valenciana de Campaners (a partir d'ara la Federació) naix de la unió de diferents associacions locals de campaners de la Comunitat Valenciana, per a compartir esforços, recursos i il·lusions. La finalitat d'aquestes associacions és el toc manual de les campanes de les seues localitats, dins de les festivitats ordinàries i extraordinàries del cicle litúrgic anual.
Associacions de campaners
Aquestes associacions van aparèixer, de manera més o menys informal, a principis dels anys 70, formalitzant després en diferents associacions culturals de caràcter local, d'acord amb la legislació vigent. Van ser les successores dels antics campaners, que van desaparèixer en la major part de poblacions (amb la notable excepció d'Albaida, on els tocs manuals diaris i festius van ser ininterromputs fins avui) a causa de la mecanització de les campanes i la desaparició quasi absoluta dels tocs locals, substituïts per altres automàtics sense caràcter ni forma.
Activitats dels campaners
Les associacions locals hem impulsat, en les nostres comunitats, la restauració o reposició de campanes, la recuperació de tocs tradicionals, la participació dels mateixos en els diversos actes litúrgics i també hem engegat i fins i tot finançat, amb gran esforç, aqueixes restauracions.
Grups de voluntaris formats i responsables
El model que proposem és l'associació de voluntaris, és a dir de professionals no remunerats, per a dignificar, compartir i impulsar els antics i sempre actuals tocs manuals de campanes. Diem voluntaris, perquè els nostres associats no cobren per tocar les campanes, i si reben alguna ajuda o subvenció, pansa a formar part del fons comú per a restauració i manteniment de les seues campanes. I diem professionals, perquè el toc de campanes, a l'estil tradicional dels valencians, requereix una formació tècnica i teòrica necessària no solament per a no danyar ni danyar-se sinó per a transmetre els missatges adequats a cada celebració. Aquesta formació inclou des de coneixements litúrgics a tècnics, amb pràctiques i fins i tot amb el coneixement d'altres maneres de tocar les campanes, no tant per a copiar, sinó per a comprendre la importància d'aquest mitjà de comunicació tradicional.
Una labor sonora, i callada al mateix temps
La nostra voluntat és semblar-nos a la sonorització de les pel·lícules: que quan sona correctament, no arriba a apreciar-se perquè forma part d'un conjunt molt major. No volem sonar a destemps, ni sense motiu, sinó anunciar, acompanyar i transmetre els més elevats sentiments i emocions de cada comunitat.
Protecció dels tocs de campanes
Alguns dels conjunts de tocs com el d'Albaida o de la Catedral de València, han sigut reconeguts per la Generalitat Valenciana com a Béns d'Interès Cultural de Caràcter Immaterial. Igualment en diverses poblacions, com les dues citades, els tocs de campanes estan protegits dins de l'ordenança contra sorolls, per a evitar les denúncies contra aquesta música comunitària.
Manteniment de les instal·lacions
Dins del compromís de les associacions de campaners amb les instal·lacions de les torres on actuen, es fa el xicotet manteniment tant de campanes com dels seus accessoris i de les sales. Els grans manteniments de les instal·lacions han de fer-se per empreses especialitzades, amb la col·laboració dels campaners. Igualment, atès que s'accedeix a llocs poc habituals, es dóna avís dels possibles danys en cobertes i altres parts altes del temple, per a la seua reparació.
Responsabilitat de la Federació
La Federació permet assegurar a tots els seus membres, tant en danys personals com a danys a tercers, i fins i tot a danys en instal·lacions, sent per tant responsables fins i tot legalment de les nostres activitats de cadascun dels grups. D'aquesta manera, els campaners federats, que comptaran amb el seu carnet personal, tindran la mateixa protecció en les seues activitats amb les campanes que els seus grups, en l'exercici dels tocs.
Associacions participants
La Federació, ja reconeguda per la Generalitat Valenciana, ha sigut impulsada formalment per les associacions de campaners d'Albaida, Alberic, Massanassa, Ontinyent, Catedral de València, totes elles de la diòcesi de València. Hi ha altres sis associacions en procés d'adhesió, havent presentat ja tots els seus documents, que són la de Campanar, L'Alqueria de la Comtessa, Morvedre (Sagunt) i Moixent, de la diòcesi de València i Soneja de la diòcesi de Sogorb-Castelló. També ha formalitzat la seua inscripció l'associació de Caudete, un antic poble valencià que amb la batalla d'Almansa en 1707 va passar a formar part de Castella i en l'actualitat és de la diòcesi i província d'Albacete, però que presenta i manté costums valencians, fins i tot en la manera de tocar les seues campanes, molt diferent dels pobles d'al voltant. A més s'ha contactat amb la trentena d'associacions de campaners existents, de manera més o menys formal, en tota la Comunitat Valenciana.
Presentació a l'Arquebisbat
Nostra presentació davant l'Arquebisbat té una triple finalitat: donar a conèixer la nostra federació, seguir amb el contacte anual amb els campaners que va iniciar l'anterior Arquebisbe, i rebre el reconeixement de la nostra participació eclesial com a intèrprets, conservadors i divulgadors de la més alta música comunitària.

Presentació de la Federació Valenciana de Campaners al senyor Vicari General de la diòcesi de València - Autor: FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS
Presentació de la Federació Valenciana de Campaners al senyor Vicari General de la diòcesi de València - Autor: FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS

FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS

(05-11-2015)

  • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Sant Pere Apòstol - MASSANASSA: Campanes, campaners i tocs
  • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • MASSANASSA: Campanes, campaners i tocs
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALBERIC (ALBERIC) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE MASSANASSA (MASSANASSA) : Tocs i altres activitats
  • FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS (COMUNITAT VALENCIANA) (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia
  • Protecció legal de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 72 Usuaris: 0