Algunes formes simplificades de tocar en la Catedral de València

Malgrat la innegable voluntat dels Campaners de la Catedral de València, no sempre és possible comptar amb el personal suficient i destrat per tocar totes les campanes que marca la Consueta. Proposem algunes solucions menors, que haurien de tindre el mateix significat, encara que siguen interpretades per una o dues persones.

El repic
En cas que hi haja un sol campaner, el repic es fa de la manera habitual, però movent sols l'Arcís i repicant en el Pau en la primera part (primer es mou la campana i quan està alta comença el repic o el doblar) i doblant la mateixa campana, amb el Pau i la Maria, al final.

Clamoreig
En cas d'haver tocar a mort una sola persona, és impossible de tocar de manera digna el clamoreig o aniversari. Convé més posar l'encollat habitual i tocar tres trancs al principi. Després s'alça l'Úrsula i si es pot es fan batallades alternades amb la Violant. Una volta dreta, mitja volta de l'Úrsula, una batallada de la Violant, una de les campanes majors, i torna a començar. L'ordre de tocar les majors és Maria, Jaume, Manuel, Andreu, Vicent i l'últim toc amb la Maria.Si hi ha més tocs, l'Úrsula és deixa dreta, si no, es deixa caure alternant amb batallades de la Violant fins que para. Per acabar sempre els tres trancs de les cinc campanes encollades, i després els tocs habituals amb el Pau (tres batallades separades i una quarta doble) al final de tot.

Dominica Morada
Si hi ha una sola persona o dos, i que no dominen bé parar el Vicent o voltejar l'Andre, es pot tocar de la següent manera simplificada: després de tocar el rellotge el quart corresponent, es mou el Vicent fins a dalt, sense que arribe a pegar la volta, i es deixa que caiga fins que pare tot sol. Eixa seria la primera part. Tocat el segon quart, es torna a alçar el Vicent, sense que done la volta i es deixa que pare tot sol. Una volta parat, s'alça l'Andreu sense que pegue la volta, i es deixa caure fins que pare tot sol. Llavors es mou amb la ma esquerra l'Úrsula i amb la ma dreta es té la corda de la Violant sobre la corda de la Maria fent un, dos o tres tancs alternats al toc de la campana menor. En el moment que para l'Andreu, es toca sols l'Úrsula alternant amb un, dos o tres cops de la Violant, fins que siga l'hora, acabant amb un molt breu repic de la Violant i dos úniques batallades d'aquesta.

Cor doble
Sols es pot interpretar si al menys un dels presents és capaç de voltejar l'Arcís i l'Andreu. Si no pot o no es considera segur, és millor no tocar res. En cas contrari, en la primera part s'alça l'Arcís, i es fa una desfeta, i s'acaba amb el breu repic habitual del Pau. Cinc minuts més tard dues desfetes més i desfeta i voltes poc abans del quart. Una volta tocat el quart es deixa caure la campana, doblant com habitual. S'alça l'Andreu, s'enrotlla la corda i es fan dos desfetes i després voltes, sense cap repic ni passada de trancs. Una volta es deixe caure, s'acabarà com habitual, movent l'Arcís i doblant amb el Pau i la Maria.

No obstant serà millor tractar de tocar amb la major gent possible i en tot cas, sense perdre de vista que prima la seguretat, tant dels campaners com dels visitants, i després l'acompliment de la consueta.

LLOP i BAYO, Francesc (25-03-2013)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Llista de tocs: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0