Acta de la Junta General Ordinària (13-02-2010)

Acta de la Junta General Ordinaria (13-02-2010)

La cinquena Junta General Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia:


Acta de la Junta

Comença la Junta General Ordinària de l’associació a les 17.30 hores, en segona convocatòria, en la sala de campanes de la torre del Micalet.

Hi assisteixen 9 campaners associats, segurament degut a les baixes temperatures de la vesprada: Francesc, Norberto, Vicente Pérez, Paco, Eliseo, Joan, Vicent Monleón, Daniel i Marcos. Excusaren la seua assistència Xavier, tresorer de l’associació, i Víctor Llop.

Comença la Junta amb un moment de condol per haver-se assabentat un dels campaners en la mateixa vesprada de la mort de la dona del regidor de l’Ajuntament de València Alfons Grau, Mª Ángeles González Gudino, que va recolzar de forma especial el so de les campanes de la ciutat, a més d’escriure el llibre “Campanas de siempre” i el pròleg de “Campanas Vivas”, publicat per aquesta mateixa institució gràcies en gran mesura al seu interès personal.

1. Lectura de l’acta anterior

Marcos, com a secretari de l’associació, fa un breu resum dels temes tractats en la Junta de 2009, recordant als assistents que el text complet de les actes de totes les juntes estan disponibles en la web.

Els temes més destacables de la junta anterior van centrar-se en aspectes com els guardons atorgats a l’associació, les propostes de restauracions i la proposta d’instauració d’un calendari de compromís de tocs per aconseguir que a les festes menors no es quede cap toc sense fer.

2. Presentació de comptes de 2009

Es deixa a la vista de tots un extracte de tots els moviments del compte bancari dels Campaners per a l’any 2009. Francesc explica breument alguns dels principals ingressos i despeses, com ara el recent cobrament de la subvenció de l’Ajuntament (pels tocs de les festes del Corpus i la Mare de Déu de 2009).

3. Revisió de la quota per a l'any 2009

S’aprova sense comentaris que la quota continue en 15 € anuals. Paco pegunta per la possibilitat què el segur dels campaners puga fer-se càrrec de les despeses econòmiques per solucionar un problema que va haver-hi amb un motor d’una de les campanes menors del campanar de Sant Valer de Russafa durant uns tocs manuals.

4. Activitats realitzades en 2009 (tocs, concerts, publicacions, restauracions)

Quant a les activitats realitzades durant l’any 2009, s’esmenten tots els concerts fets: Alberic, Pedreguer, Elda, Alfondeguilla, Alcàsser i Alaquàs, a banda dels tocs per a la inauguració de les campanes restaurades de Villar del Arzobispo, ja al gener d’enguany o el toc extraordinari pel canvi climàtic (el 13 de desembre).

Es fa també una breu enumeració de les principals restauracions fetes: Gandia (amb motiu de l’any Borja), el santuari del Castell de Cullera, Alberic y Villar del Arzobispo. A més, també estan en procés les restauracions de les campanes de les catedrals de Pamplona (restauració en curs, començada a finals de 2009), i de Tudela (començarà el present mes de febrer).

Especial esmenta es fa a les restauracions de les campanes dels campanars de Sant Martí i de Sant Esteve, parròquies històriques de la ciutat i que s’han restaurat integralment, incloses les campanes, que van ser estrenades pels Campaners de la Catedral de València amb motiu de la inauguració de l’exposició “La Glòria del Barroc” el 15 de desembre de 2009. Es van fer vols conjunts i individuals durant diversos moments dels actes d’inauguració, amb les campanes d’aquests campanars i del de Sant Joan de la Creu, parròquies totes elles que acullen l’exposició.

S’explica igualment que, havent-se rebut alguns ingressos importants (vore punt 2), en breu es pagaran 4.000 € a l’empresa 2001 Técnica y Artesanía S.L. pels treballs de manteniment urgent al campanar de Sant Joan de la Creu i de restauració de la campana “María Madre de la Iglesia” del campanar de Sant Martí, una campana la restauració de la qual no estava inclosa al projecte, per la qual cosa ha sigut sufragada per l’associació.

A banda, tenint en compte que el manteniment dels campanars de Sant Martí, Sant Joan de la Creu, Sant Esteve i Santa Caterina està a càrrec de la mateixa empresa, s’ha aprofitat per fer una programació conjunta perquè toquen en els quatre “dies grans” (Nadal, Pasqua, Mare de Déu i Corpus) un vol general a migdia (a les 12:05). Es tracta d’un primer pas per aconseguir apropar-se en aquestes festes al que era el vol general de la ciutat.

S’informa també als campaners assistents que el passat dia 23 de desembre va tindre lloc al Palau Arquebisbal una emotiva trobada amb l’Arquebisbe de València, promoguda personalment per Ximo Silvestre, membre de la Colla de Campaners d’Ontinyent. A la trobada va assistir una representació de cada colla de la diòcesi, al nostre cas el president, el secretari i el tresorer de l’associació, i se li va regalar a l’Arquebisbe un exemplar del llibre “Campanas vivas”. Cal esmentar que l’Arquebisbe ja va visitar els Campaners de la Catedral de València per sorpresa la vespra de la Mare de Déu dels Desemparats, després del vol de migdia.

Per altra banda, es fa referència a les successives notícies de premsa que apareixen sobre queixes pel so de les campanes. Deixat a banda el mediàtic cas de Jaén, sí que s’esmenta el cas de Castelló, on s’han llevat els tocs nocturns per petició d’una única veïna de la ciutat. Considerant aquest i altres casos com a incomprensibles, des dels Campaners de la Catedral de València s’han enviat cartes per expressar el desacord, tant a l’Ajuntament de Castelló de la Plana com al Síndic de Greuges, havent-se rebut una confirmació d’arribada d’aquesta última institució. Cal dir també que recentment s’ha aprovat a Catalunya una llei per la qual es protegeix el so de les campanes com a element patrimonial, front a polèmiques d’aquest tipus.

5. Propostes d’activitats per a 2010

Francesc exposa la situació de ruïna en què es troba la seu de l’associació, l’ermita de Santa Llúcia, que es troba tancada des de finals de desembre per risc de caiguda de part de la teulada. El projecte actual –explica- consisteix a fer unes obres d’urgència, intentant que torne a estar en condicions per a desembre de 2010, inclosa la “sala del gat”, pròpiament la seu dels campaners, i que actualment es troba buida i sense ús.

Per altra banda, torna a parlar-se de les possibles restauracions de la Maria o dels ferratges de la Caterina, sense arribar-se a cap acord, més encara tenint en compte que en aquest moments no hi ha pressupost suficient als comptes de l’associació com per a encetar una restauració.

Marcos aprofita per proposar que es faça un fullet-llibret sobre el campanar de la Catedral, les campanes i els tocs, per posar-ho a la venda i que així els visitants puguen adquirir una informació més superficial què la que aporta el llibre “Campanas vivas” però major a la què s’exposa en les fotocòpies del calendari anual de tocs manuals. Francesc diu que no és mala idea i que caldria tornar a enregistrar els principals tocs i incloure’n un CD. També es proposa fer una major utilització dels panells elaborats per a l’exposició itinerant sobre campanes, més encara quan en els últims anys pràcticament no se n’ha fet ús. Concretament seria interessant ubicar-la en la casa del campaner o a la presó del campanar de la Catedral de forma permanent, a excepció dels moments on s’haja demanat portar-la a un altre lloc (Francesc informa què hi ha hagut una petició per a una falla de Silla, per al proper mes d’abril).

A més, a partir de la trobada amb l’Arquebisbe s’ha tornat a obrir el debat sobre la necessitat (o no) de rellançar o recuperar el Gremi de Campaners Valencians. Francesc fa especial èmfasi en el fet què diverses colles insisteixen en l’interès per recuperar-ho, però també recorda que el Gremi va perdre força precisament pel fet que cada colla es va constituir com a associació independent i el gremi va quedar com a “associació mare”, de manera que cal valorar la situació actual, sense tancar cap porta. Una bona ocasió seria la propera trobada de campaners que segurament tindria lloc a Castielfabib, i que donaria continuïtat a altres trobades que s’han fet amb èxit els darrers dos anys a Sagunt i Ontinyent.

6. Renovació de càrrecs

Es pregunta als assistents si proposen algun canvi en la formació de la junta de l’associació. Per unanimitat, es mantenen les responsabilitats com es reflecteix a continuació.

7. Precs i preguntes

Al punt de precs i preguntes, Dani proposa vendre loteria dels campaners per aconseguir més diners per a l’associació i per fer-se propaganda, però és contestat per Francesc dient que és una cosa que ja es va intentar anys abans, sense èxit perquè és poca gent la que s’ofereix a vendre’n. Eliseo diu que val més la propaganda cultural que ja ens fem.

Finalment, Francesc proposa fer algun tipus de commemoració l’any 2011 per celebrar els 40 anys tocant al Patriarca per la Huitava del Corpus.

I sense més temes a tractar, a les 18.40 h. es tanca la junta, acabant amb la foto de grup que il•lustra aquesta acta.

Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (22-02-2010)
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2010)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 67 Visitants: 67 Usuaris: 0