Acta de la Junta General Ordinària (28/02/2009)

Acta de la Junta General Ordinaria (28/02/2009)

La quarta Junta Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia:

Els guardons atorgats als Campaners de la Catedral de València
Els guardons atorgats als Campaners de la Catedral de València

Acta de la Junta (28/02/2008)

Comença la Junta General Ordinària a les 17.35 hores, en segona convocatòria, en la sala de campanes de la torre del Micalet.

Hi assisteixen només 13 persones en un dia marcat per l’extrema humitat i la pluja intermitent: Paco, Pepe, Vicente Pérez, Joan, Xavier, Francesc, Eliseo, Vicent Monleón, Juan Miguel, Luz, Norberto, Manuel i Marcos.

1. Lectura de l’acta anterior

Comença la junta amb el resum per part de Marcos com a secretari, de l’acta de la Junta de febrer de 2008. Aquesta es centrà especialment en el debat de diversos projectes de restauració, com ara la necessitat de restaurar o no la campana Maria de la Catedral per a una major facilitat de toc.

2. Presentació de comptes de 2008

A continuació, es van repassar els comptes de l’any 2008, mostrant als assistents un extracte imprès de totes les operacions bancàries realitzades durant l’any. Es van citar alguns dels ingressos aconseguits durant l’any per la realització de diverses activitats, sobre tot concerts, com s’explica en el punt 4 de l’acta. S’informa de què en estos moments, l’associació disposa de diners per a pagar la recent substitució de la il•luminació de les sales interiors del campanar, així com per a encetar alguna nova restauració.

3. Revisió de la quota per a l’any 2009

Pel que fa a la revisió de la quota, s’aprova sense comentaris que continue a 15 € per a l’any 2009. Xavier aprofita per a explicar que entre els campaners que paguen quota estan, per una banda, els que toquen a la Catedral, i per altra banda, els que paguen quota per acollir-se al nostre segur d’accidents; estos últims són els que pertanyen a altres colles de campaners que són ja associació pròpiament, però que no disposen de segur propi, de manera que tots eixen beneficiats.

Luz pregunta que per què no es fan un segur propi i Francesc diu que és herència de la funció de l’antic Gremi de Campaners, aglutinador de colles que tenien en comú la pertinença al gremi i el segur, i que a tot cas no ens suposa cap problema.

4. Guardons concedits als Campaners de la Catedral de València

Dins de la junta, el primer punt propi (però esperem que no únic i irrepetible) a tractar és la comunicació als associats que encara no ho saberen que durant l’any 2008 s’ha reconegut la labor cultural dels Campaners de la Catedral de València amb tres guardons diferents, que són mostrats als assistents per a la seua contemplació i gaudi durant el temps de duració de la reunió.

Per una banda, el 27 de novembre de 2008 la Junta Municipal de Ciutat Vella de l’Ajuntament de València va atorgar a l’associació el premi Ciutat Vella en la categoria de Lliure Designació. En segon lloc, dos dies després es celebrà en Oiartzun (Euskadi) el congrés Herri Musikaren Txokoa, i es va lliurar una placa recordatori d’aquesta participació. Finalment, ja al present mes de febrer de 2009, el president dels Campaners de la Catedral de València va ser citat per a un acte de lliurament de medalles commemoratives per part del President de la Generalitat, per als participants als diferents actes de celebració de l’Any Jaume I (2008). En concret va correspondre als Campaners de la Catedral de València una de les 47 medalles de bronze.

Francesc recorda que l’alegria pels premis no és pels premis mateixos sinó perquè s’agraeixen reconeixements oficials d’aquest tipus després de prou anys tocant campanes.

5. Activitats realitzades en 2008 i proposta per a 2009 (tocs, concerts, publicacions, restauracions).

En primer lloc, a partir dels ingressos reflectits als comptes de 2008 Francesc repassa aquelles activitats fetes durant eixe any. Per una banda, la realització de concerts de campanes a Catarroja, Xirivella i Castelló de la Plana i la inauguració de les campanes (també amb concert) a Villanueva de Castellón i Peníscola.

Especial menció mereix la gran ocasió que hem tingut els campaners d’estrenar i inaugurar amb tocs manuals la restauració de les campanes de El Pilar de Zaragoza en juny i de tocar per la seua festa el 12 d’octubre, tot i la fort pluja que va deslluir el dia. Altres activitats van consistir en tocs per a festes de poblacions com ara Sant Jordi o la Salzadella, o l’assistència al ja citat congrés d’Oiartzun i a un altre de la prestigiosa revista de patrimoni Hispania Nostra, amb l’intenció d’aportar una visió positiva de la nostra activitat per contrarestar informacions errònies que s’havien expressat en ella.

Francesc informa igualment què no tots els concerts fets han segut pagats i que tot i no exigir pagament als concerts, els diners ens són molt útils per a fer noves restauracions de campanes.

Pel que fa a les novetats per a 2009, es pregunta per la possibilitat de fer samarretes dels Campaners amb funció identificativa durant els tocs. Francesc insisteix en què, tot i que les colles dels pobles ho fan, a València s’ha comprovat per experiència que no hi ha intenció de ficar-se les samarretes, per la qual cosa no resulta necessari.

Es genera un breu debat amb diverses propostes, com ara la de Marcos de crear xapes redones amb el logotip de l’associació per penjar-les a la roba dels campaners que estiguen executant el toc, per distingir-se de la resta de persones present a la sala de campanes mentre es fan els tocs. Deixant la xapeta al campanar, defèn, es podria evitar el possible oblit o deixadesa.

Quant a les restauracions, es proposa per ara simplement la instal•lació d’una xarxa protectora contra els coloms per al campanar del Patriarca. Francesc mostra el pressupost demanat a l’empresa 2001 Técnica y Artesanía S.L. per a fer tal obra. Igualment apareix el tema de les possibles restauracions a la Catedral: tirants de la Caterina, eixos dels tiples, restauració integral de la Maria, etc. Però finalment s’aprova només la xarxa anti-coloms.

Finalment, s’anuncia i recorda com a data important el vol general que es realitzarà durant el matí del proper 18 d’abril per l’entrada de nou Arquebisbe.

6. Proposta d’elaboració de calendari de compromís de tocs.

L’altre punt propi de la junta d’aquest any és el centrat en la proposta de creació del que s’anomenaria calendari de compromís de tocs. Xavier s’encarrega d’explicar la idea, que naix de l’evidència què per als tocs que anomenem “menors” (quasi tots excepte els vols de dies festius) són freqüents l’oblit de festes entre setmana o la insuficiència de campaners per a tocs com ara el Cor de Primera. Potser inclòs que sí que hi haja prou gent per fer el toc, però no tots els campaners estiguen capacitats per la seua experiència per a fer un toc en condicions.

Així, el calendari es formaria a partir dels campaners més “asidus”, tant experimentats com aprenents, formant parelles que rotarien al llarg de les festes de l’any, de manera que amb seguretat haja una persona responsable de cada toc o festa, aconseguint que no es deixa de fer un toc per oblit o deixadesa.

Açò no vol dir que en la festa a la qual es comprometen dos persones a tocar no puguen participar-hi més campaners, sinó simplement que la decisió a l’hora de repartir l’execució del toc dependrà de les persones responsables per a eixe dia, i per tant, encara que a un toc acudisquen de sobte més campaners, han d’entendre que no els correspon tocar eixe dia, no com a prohibició sinó com a acceptació de l’organització.

Tot i els comentaris humorístics, la idea és acceptada.

Manuel insisteix també en la importància d’ensenyar als campaners que porten menys temps tocant perquè aprenen a repicar, perquè pot ser una de les raons per la qual costa més de tocar a totes les festes menors (hi ha molta gent que voltege però menys gent que repique) o als concerts fets als pobles.

7. Renovació de càrrecs

Es pregunta als càrrecs actuals si estan d’acord a mantindre’s en el càrrec com fins ara, és a dir: Es pregunta també als assistents si accepten i si hi ha al•legacions. Per unanimitat, es mantenen les responsabilitats com figura dalt.

8. Precs i preguntes

En l’apartat de preguntes, Xavier recorda la necessitat de tornar a pintar i envernissar les finestres de fusta del campanar, així con fer el mateix amb la tarima de la sala de campanes, aprofitant per a fer neteja general. S’acorda fer-ho després de les festes de Pasqua i Manuel es compromet a aconseguir pintura per a finestres i tarima.

Francesc aprofita per a traure un tema que afecta a tots, com és el tindre en compte que durant els tocs, la sala de campanes està oberta als visitants i, per tant, sent com és el campanar un edifici públic, caldria ser conseqüent amb el nostre comportament o comentaris, tenint en compte que mai no sabem qui pot entrar per casualitat a vore els tocs, i accions o comentaris que fem podrien ser malentesos. Marcos insisteix en la importància de fer aquest esforç, ja que està clar que quan estem en el campanar estem en la nostra casa, però no tant.

Luz insisteix, relacionat amb el tema de l’entrada de visitants a la sala de campanes, què haurien de col•laborar tots els campaners a comunicar als visitants que no es pot pujar a la tarima, o ficar un cartellet amb eixe avís en lloc visible. Els assistents comenten la mesura, i es proposen llocs per al cartell, al mateix temps que Francesc insisteix que és una cosa que hem de dir nosaltres i no anunciar amb un cartell.

Finalment, Xavier manifesta el seu desig, espera que compartit per tots, d’organitzar un viatge a Cervera (Catalunya) per conèixer la seua forma de tocar les campanes. Igualment, Francesc diu que hauriem d’assistir també al congrés anual d’Amurrio (Euskadi).


Sense més qüestions per tractar, i per dispersió dels assistents, a les 18.55 h. es tanca la junta.

Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (09-02-2009)
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2009)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 86 Usuaris: 1 - francesc