Campanes de València

La regidora de Cultura presenta esta obra que arreplega part del patrimoni cultural i històric de València
L'Ajuntament edita un llibre sobre les campanes de la ciutat, que inclou un CD amb els tocs més representatius


L'Ajuntament de València ha editat el llibre “Campanes vives, la música més alta de València”, una cuidada obra, que se centra en un dels elements més singulars del patrimoni històric i cultural de la ciutat, les campanes, la seua història i la seua influència en l'urbs.

El llibre és obra de l'antropòleg i investigador Francesc Llop, i inclou fotografies de A. Martín. El pròleg de l'obra ha sigut elaborat per la també investigadora del món de les campanyes María Ángeles González Gudino, “verdadera ànima del llibre pel seu entusiasme –Ha explicat la regidora de Cultura- que ha contagiat a tots per a tirar endavant este projecte”.

Este mateix matí ha sigut presentat este nou exemplar bibliogràfic que s'afig a l'àmplia llista d'edicions municipals, i que inclou, com a element especial i significatiu del contingut de l'obra, un CD en el que s'arrepleguen els principals tocs de campana de la catedral de València, alguns de segles d'antiguitat.

Durant la presentació de l'obra, els seus dos autors, Luz Martín i Francesc Llop, han agraït a l'Ajuntament la seua aposta per la recuperació i difusió d'este element patrimonial, i han expressat la seua passió pel món de les campanes, Llum Martín com a aficionada que acaba de descobrir este àmbit cultural, i Llop com a expert en la matèria, Doctor en Antropologia Històrica, i autor de nombrosos articles, investigacions i obres de difusió sobre esta matèria, però sobretot membre fundador del Gremi de Campaners de la catedral de València, el pare de la qual deté el càrrec de campaner major.
“QUE ELS MOTORS MECÀNICS NO IMPEDISQUEN EL GLORIÓS TOC MANUAL”
Francesc Llop ha destacat el caràcter pioner de la ciutat de València en la recuperació de l'activitat dels campaners i del patrimoni cultural que suposa este univers. L'autor ha recordat com, a pesar de la importància de les campanes en l'esdevindre quotidià de les ciutats durant centenars d'anys, l'arribada del segle XX i la modernitat va estar a punt d'acabar amb esta tradició. “En els anys seixanta, la majoria dels tocs de campana manuals es van substituir per motors mecànics que –Ha assegurat- no podien reproduir ni els tocs tradicionals, ni la mateixa sonoritat i, a més, trencaven les campanes”.

“Afortunadament –Ha continuat l'investigador-València va per davant dels altres, i ja des de finals dels huitanta va recuperar el toc manual quan, encara hui, la majoria de les catedrals d'Espanya utilitzen els motors”. “Cal adaptar la tecnologia –Hi ha apel·lat Llop- però que esta no impedisca el gloriós toc manual”.

Per la seua banda, l'autora del pròleg, investigadora també d'este món sonor i reconeguda “apassionada del món de les campanes”, María Ángeles González Gudino, ha elogiat el treball dels autors de l'obra i la voluntat de l'Ajuntament “per donar a conéixer el món de les campanes, el seu origen mil·lenari i la seua importància en la història”.

La presentació del llibre ha conclòs amb la intervenció de la regidora de Cultura, María José Alcón, el qual ha qualificat l'obra de “joia editorial, que suposa un diàleg entre un dels màxims coneixedors de l'univers de les campanes, i una jove fotògrafa que ha quedat enamorada per este món”. El llibre que, com cada any, s'edita amb caràcter especial amb motiu de les pròximes festes de Nadal, és “una obra fresca i innovadora, al mateix temps que tradicional”, en paraules de la regidora, i “pretén ser un objecte per al futur de la ciutat, que s'ha de construir basat en el coneixement del passat”.
Ajuntament de València (14-12-2007)
  • Ajuntament de València - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de València (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0