Com evacuar una persona des de dalt del Micalet

Els bombers de València duen a terme un simulacre «sense precedents»


Simulacre d'evacuació al Micalet - Foto GUTIÉRREZ, Víctor

A la torre del Micalet de la catedral de València s’ha dut a terme aquest dimarts un simulacre «sense precedents» per a l'evacuació per l'exterior -des de dalt- amb la finalitat de valorar les destreses que serien necessàries en cas d'haver d’efectuar un desallotjament d'algun visitant per la façana.

Una vintena de professionals del cos municipal de bombers de València ha fet el dispositiu, a més de 50 metres d'altura, despenjant-se per l'exterior de la torre amb un sistema de cordes i arnesos i una llitera en la qual un d'ells ha baixat tombat, acompanyat per altres dos efectius.

La baixada s'ha pogut efectuar en temps rècord, ja que des que s'han instal·lat els sistemes fins al carrer ha transcorregut aproximadament mitja hora. Per a això, els bombers han hagut de retirar part de la reixa que envolta el perímetre de la torre a la part alta.

Els treballs per al simulacre s'han desenvolupat des de les set del matí i fins a les deu, hora en què ha finalitzat. L'exercici ha resultat {totalment satisfactori}, i ha intentat reproduir un possible cas real.

Durant el simulacre, l'equip de bombers s'ha dividit en dos grups. Un d'ells ha romàs a la terrassa alta del Micalet, des d'on ha començat el descens, mentre l'altre s'ha quedat baix esperant l'arribada de la llitera.

A la llitera s'han situat un bomber tombat i altres dos d'acompanyants per a atendre la persona evacuada i poder controlar la baixada, de la mateixa manera que ocorreria si fora un cas real.

En el simulacre s'ha plantejat només el cas d'haver d'evacuar una persona que necessita auxili a la part alta del Micalet i no la poden baixar per l'escala, que és molt estreta i té 207 escalons.

Es tracta d'una «presa de contacte real» per a conéixer quins són els problemes d'un possible descens per la façana i el desenvolupament d'una possible evacuació per aquesta part si algun dia fora necessari.

Des de la Seu expliquen que es poden donar diversos casos en els quals siga més recomanable, per a poder atendre com cal una persona, evacuar-la des de la façana a través d'un sistema de cordes estant tombada en una llitera.

Per a qualsevol altra casuística, la Catedral compta amb un protocol d'emergències, contemplat en el pla d'autoprotecció, que és molt ampli, està en vigor i inclou l'actuació davant diversos escenaris possibles i diferents rutes d'evacuació.

DLV

Diari La Veu (18-07-2023)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Visites als campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Diari La Veu (2023)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 30-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0