Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 915)


Data de construcció Entorn a 1868
Descripció Torre de planta cuadrada situada als peus del temple i junt a la façana principal. Comta amb dos cossos, el primer dels quals està integrat en el conjunt de la façana, resaltant sols a partir del nivell del rellotge, amb l'esfera. Una moldura el separa del segon o cos de les campanes. Compta amb quatre finestres cobrint amb volta de forn el interior. Al exterior les finestres estàn enmarcades, mentre que als angles trovem pilastres jòniques i cornisa. Aquestes fan al·lusió a la dedicació del temple a la Mare de Déu, ja que a l'antiga Grècia era el ordre propi de les Deesses. Finalment uns balustrada tanca el terrat, trovant en ella una estructura per la campana de les hores.

Per una porta situada als peus del temple es pot accedir al seu interior, pujant a la torre per una escala que recorre el seu perímetre fins la caseta del rellotge, afegida amb posterioritat i junt a la que trovem una escala de gat per pujar fins la Sala de les Campanes, des d'aquesta es pot pujar fins el terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar es trova en bon estat de conservació des del punt de vista de la fàbrica. Pel que fa a la Sala de les Campanes al seu interior s'acumula una gran quantitat de trastos, com ara el antic quatre elèctric o el capçal de la truja de la campana gran així com restes d'instalacions anteriors, que deurien ser retirats de la Sala.

Dos de les campanes compten amb truges de ferro i junt al tiplet estan mecanitzades amb motors de vol continu. Aquesta última encara conserva la truja de fusta. La Gran ha estat ja restaurada, recuperant la truja de fusta i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Per un altra banda la Campana de les Hores ja no realitza la seua funció, ja que el rellotge va ser desmuntat i sols es conserva la maça amb que es tocava.
Campanes La torre compta amb un dels pocs jocs que es conserven del fonedor Jaime ROSES, fill de mestres fonedors i que el va fer en diverses etapes. Tan sols la Campana de les hores està signada, permetent per les seues característiques iconogràfiques i inscripcions atribuir la resta de les campanes a aquest fonedor.

A la Sala de les Campanes en trovem quatre: el Tiplet, més antic que el campanar, seria portat a aquest per complir les funcions de campaneta de Senyals. El joc utilitzat per als tocs litúrgics el formarien per tant les altres tres. Dos van ser foses en 1873 (La Gran i la Tercera), mentre que la Mitjana es de 1885. Les dos primeres compten amb les decoracions propies de Jaime ROSES com la cenefa neogòtica, mentre que les tres campanes comparteixen la creu i decoracions eucarístiques. En 1884 es va afegir la Campana de les Hores, sufragada per tots els veïns de Castellar, com diu la seua inscripció.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals es realitzarien amb les tres campanes grans de la Sala, repicades i voltejades des d'aquesta.
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Intervencions El campanar es una obra de la segona meitat del segle XIX realitzada junt al temple parroquial. En la façana d'aquest consta en un plafonet ceràmic la data de 1868, posiblement entorn a aquesta es deuria alçar el campanar.

El conjunt va ser respectat en 1936 i la casa Manclús va mecanitzar les campanes. La succesora d'aquesta Industrias Manclús ha restaurat la campana gran.
Autor
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • DE JUAN CHÁFER, Francesc (21-04-2010)
  • BUIGES METOLA, Marcos (03-05-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (20-12-2013)
  • Matraca
    Existeix una matraca, que sembla en bon estat de conservació, ubicada damunt del tiple. Està mecanitzada amb un motor, per la qual cosa sembla estar en ús.

     

    Rogle, roda de campanes
    A la Sagristía trovem el rogle i la campanerta d'eixir a missa

     

    23 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 19-05-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesEl Tiplet (1)17622711
    Sala de les CampanesSant Andreu (2)ROSES, JAIME 187357107
    Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari i Santa Bàrbera (3)ROSES, JAIME 188583331
    Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari, la gran (1)ROSES, JAIME 187396512
    Terrat del campanarCampana de les Hores (A)ROSES, JAIME 1884110475

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorECAT
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 19-05-2015
    1 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 75 Usuaris: 1 - servidor