Inventari de Campanes

Basílica dels Sants màrtirs Just i Pastor - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 3006)


Alçada del campanar 41.8
Descripció Església gòtica aixecada entre el 1342 i el 1360. Consta d'una nau de cinc trams; l'últim, proper al frontis, és obra del segle XV; la capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats; la nau queda coberta amb una volta ogival simple; les claus de volta mostren relleus policromats l'últim dels quals es deu, segurament, a Antoni Claperós escultor barceloní del segle XV. Té un atri damunt del qual hi figura un cor amb rica barana decorada amb elements daurats; hi té un orgue incorporat. Al llarg de tota la nau, a banda i banda, grans finestrals la il·luminen a través d'una rica decoració de vidres de colors, alguns d'ells de Jaume Fontanet de l'any 1522. A l'esquerra, propera a la capçalera, hi ha la capella neoclàssica del Santíssim amb un tram cobert per una cúpula amb cupulí. Tots els murs, tant per l'exterior com per l'interior, són de pedra grisa en carreus ben escairats, avui (2006) amb una pàtina negrosa fruit de la pol·lució i la desídia.
El frontis té un portal amb el marc rectangular al fons de cinc fines arquivoltes atrompetades i un bordó del gòtic flamejant, aquest últim en arc conopial mig insinuat. El timpà que queda entre elles i la llinda està decorat amb les figures esculpides de la Mare de Déu de Montserrat i els dos sants patrons agenollats a banda i banda; està flanquejada per uns finestrals biforats i amb arcs calats. Darrere una fina motllura horitzontal a mitja alçada apareix la resta del frontis en una posició endarrerida, l'autèntica façana principal, on hi ha obert un gran finestral quadriforat i amb l'arc calat amb traceries recobert per un bordó flamejant conopial que sobresurt de la minsa cornisa horitzontal amb un pinacle gòtic.
Dimensions: 42'61 x 13'59 x 22'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 20'39 metres, i la cúpula amb cupulí de la capella del Santíssim arriba a l'alçada de 16'15 metres.
Arquitecte: Bernat Roca. Pere Blai pel que fa al campanar.
Guarda l'Altar Major del 1816-32 format per una columnata, cambril i mur semicircular que delimita un deambulatori al seu darrere; hi figura una antiga imatge de la Mare de Déu de Montserrat. A la capella lateral de Sant Feliu s'hi troba un gran retaule pictòric renaixentista de la Santa Creu, de Pere Nunyes (segle XIV-1554) del 1528-1530. Unes piques beneiteres d'avui són antics capitells bizantino-visigòtics. Una imatge de la Mare de Déu de les Neus, del segle XVII, es troba a la capella de Sant Pacià.
Campanar gòtic tardà aixecat entre el 1556 i el 1559. Té planta gairebé quadrada (5'35 x 5'40 m) amb algun caire aixamfranat; està bastit amb carreus petits ben escairats de color grisenc barrejats amb alguns de to fosc; té dues imatges encastades a mitja alçada que representen els dos sants titulars. La cel·la té finestres d'arc apuntat a tres costats. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana calada. Les campanes porten el nom de Montserrada, la més gran, del 1778, Pastora del 1616, Justa del 1641 i Egídia, la més petita, del 1563; han quedat restaurades el 2013. La Pastora conserva un clotet produït per un tret.
A la part oposada de la façana també hi ha un altre campanar, de planta quadrada, però inacabat; es troba sobre l'ala esquerra fent angle igualment amb el frontis; la seva alçada és la mateixa que el mur frontal. Pel seu interior hi puja una escala damunt volta catalana i arrapada als murs; en arribar a l'alçada de la volta es pot passar per damunt d'ella i arribar al campanar de la dreta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant;
Alçada: 41'80 metres.
Esveltesa: 7,7
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Identificador: IPA-30771
Campanes El campanar conserva quatre campanes antigues, probablement l'únic element moble que no va patir la destrucció entre 1936-1938 de les quals destaca una amb epigrafia gòtica. També mantenen la instal·lació tradicional per dur-les a seure, en les finestres corresponents.
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
  • Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    Un altre campanar ressuscitat: el de l'església de Sant Just i Sant Pastor 12-04-201303:43
    El campanar dels Sants Just i Pastor visitable 22-10-201503:07
    28 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 25-03-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanes"La Pastora" (1)CARMINI, MIQUEL161660143
    Cel·la de campanesAve Maria "l'Egídia" (2)156365219
    Cel·la de campanesJusta, Paciana, Raimunda, Policàrpia, Eulàlia i Madrona "la Justa" (3)GIBERT, ANTONI164199643
    Cel·la de campanesMontserrada, Sant Just, Sant Pastor i Sant Pacià "la Montserrada" (4)PALLÉS, JAUME1778110814

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0