Sant Antoni, la dels Albats (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - EL CAMP DE MIRRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1961)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 51
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 77
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1897
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la que està dedicada i la data de fosa: "✱SAN✱ANTONIO✱AÑO 1897✱".
Anses 3 anses, no antropomòrfiques.
Terç (T) (sanefa de triangles decorats)
(cordó)
(06) "✱SAN✱ANTONIO✱AÑO 1897✱ (diversos triangles decorats)"
(cordó)
(diversos triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Principalment volteig manual.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja de ferro, estil Manclús antic
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaria de diversos accesoris per al seu toc manual.
Estat actual La campana está en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de volteig continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1897. No indica el seu autor o autors a les inscripcions, no obstant es pot atribuir a la foneria de Vicente Roses e Hijos (o hijo), autors de l'antiga campana grossa (1893) per les similituts amb altres campanes signades per ells. Durant la Guerra Civil (1936-1939) l'Ajuntament va rebre un telegrama des de Villena que notificava que un grup de milicians es desplacaria al poble per retirar les campanes. L'Ajuntament va decidir despenjar les campanes de les finestres i situar-les al centre de la sala, de forma que no eren visibles des del carrer. Per aquest motiu aquesta i la resta de campanes es salvaren. L'any 1939 retornà a la seua finestra.

Entorn a 1977 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu. L'any 2017 disposava també d'un electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba es deuria procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant d'aquesta forma la sonoritat perduda. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment motor es deu canviar per altre d'impuls. Finalment el batall es deu reforçat amb cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació a sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l’instrument, així com els tocs tradicionals i el toc manual.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-07-1998)
  • MONTELL TORMO, Isaac (25-08-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (04-06-2017)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-07-2020
10 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0