Maria, la Major (4) - Insigne Basílica de Santa Maria - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1669)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 122
Altura del bronze 100
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 1051
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1719
Descripció La campana duu una breu inscripció: "+ASSVMPTA+EST+MARIA+IN+CŒLVM+GAVDENT+ANGELI+ANNO + I 7 I 9". Aquesta habitualment s'escriu: "ASSUMPTA EST MARIA IN COELUM: GAUDENT ANGELI, LAUDANTES BENEDICUNT DOMINUM". Està presa d'una antífona de les Vespres de la Solemnitat de l'Assumpció de la Mare de Déu. Pot traduir-se com: "MARIA ASSUMPTA ALS CELS, ELS ÀNGELS GAUDEIXEN MENTRE LLOEN I BENEEIXEN AL SENYOR". A més figura la data de fosa en numeració arábiga, mentre que a l'altra campana (del mateix any) ho està en romana. Totes les lletres tenen un fons ricament decorat amb motius vegetals.
Anses Anses decorades amb decoracions animals
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"+ASSVMPTA+EST+MARIA+IN+CŒLVM+GAVDENT+ANGELI+ANNO + I 7 I 9 +"
(2 cordons)
(00) (Sant Miquel)
(03) (Sant Joaquim)
(06) (Mare de Déu)
(09) (Santa Bàrbera)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i també es tocaria al repic per a diverses senyals diàries (àngelus, consagració, etc) i amb la resta de campanes.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja i repica automàticament.
Truja Fusta VALVERDE
Estat original Fins la mecanització de l'any 1958 la campana diposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local, més semblant a models castellans que als valencians. Disposaría també d'una palanca o ballesta per tocar-la.
Estat anterior Entre 1958 i 2003 va estar dotada de truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposava de batall lligat.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Está dotada de truja de fusta de perfil característic valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Disposa a més de ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsoc; motor impuls (09) ballesta per al toc manual
Intervencions Va ser fosa l'any 1719 junt amb la campana denominada del Dejuni. L'any 1958 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la de truja de ferro i a més un motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada per RELOJERÍA VALVERDE S. A. en 2003. La campana va ser baixada de la torre per netejar-la i la truja es va canviar per altra de perfil valencià. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació del procés de restauració de la campana] (2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (14-08-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-01-2021
37 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 03-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0