Sants Marc i Bertomeu (2) - Parròquia de Sant Bertomeu - SIERRA ENGARCERÁN (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10170)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 102
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 614
Any fosa 1852
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç en llatí i espanyol: "✱ ✱ ✱ S. MARCE ET S. BARTOLOMAE ORATE PRO NOBIS AÑO DE 1852". Correctament, la part en llatí seria: "SANCTE MARCE ET SANCTE BARTHOLOMAE ORATE PRO NOBIS". És un text relativament habitual a les campanes i procedeix de les Lletanies dels Sants, cantades en determinades celebracions litúrgiques i àmpliament difoses per implorar la protecció dels sants. Es tradueix així: "SANT MARC I SANT BERTOMEU PREGUEU PER NOSALTRES". Al mig presenta una creu patriarcal. També hi ha una custòdia, possiblement feta modelant la cera i no extraent-la d'un motlle. Rodejant-la hi han diverses inscripcions i baix aquesta inscripció en espanyol: "SE I SO / ADISPEN / SAS DEL / PUE BLO". Correctament seria: "SE HIZO A DISPENSAS (O EXPENSAS) DEL PUEBLO". Baix hi ha dos sargantanes.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ S. MARCE ET S. BARTOLOMAE ORATE PRO NOBIS AÑO DE 1852"
(cordó)
Mig (M) (00) (Custòdia i diverses decoracions) "SE I SO / ADISPEN / SAS DEL / PUE BLO" / (2 sargantanes)
(06) (creu patriarcal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda des dels peus del campanar i volteig també manual. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro dels Portilla
Estat anterior L'any 2010 estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja de ferro Portilla. No té anses i diversos tirants travessen la corona per a fixar-la. El batall està lligat. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol d'impuls
Intervencions En els anys 70 les campanes foren intervingudes per els PORTILLA (antecessors dels actuals HERMANOS PORTILLA), que van serrar les anses i penjar les campanes d'unes truges de ferro amb els eixos molt rebaixats, de manera que les pròpies campanes servien, en gran part, de contrapés. A més les campanes es dotaven de molt grans rodes de volteig, per instal·lar motors continus de menor potència. Es tracta d'una actuació radical habitual en aquells anys. Posteriorment s'ha canviat el motor per un d'impuls i mecanitzat amb electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [SE HIZO A EXPENSAS DEL PUEBLO. AÑO 1837. S. MARCE ET S. BART. ORATE PRO NOBIS] (06-04-2010)
  • LLOP i BAYO, Francesc (03-08-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 09-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0